Home / Blog / Azure Portal Dashboard - Monitoring in een oogopslag
Azure Portal Dashboard - Monitoring in een oogopslag

Azure Portal Dashboard - Monitoring in een oogopslag

In de Azure Portal is het dashboard een krachtige tool om de status van de systemen te monitoren.

 

Het dashboard is volledig naar wens aan te passen. Voor vrijwel alle systeemonderdelen van Virtual Machine tot AppService is een widget of grafiek op het dashboard te plaatsen. Hieronder een voorbeeld van een dashboard wat ik voor een project heb ingericht om de wereldwijd redundante systemen van de klant te bewaken. Het is mogelijk om meerdere dashboards te maken, deze te clonen en met andere accounts te delen.

 Azure Portal Dashboard

Een van de krachtigste widgets is het overzicht van beschikbaarheid van alle network endpoints. Met een rood puntje is direct te zien wanneer een endpoint down is. Als de latency op begint te lopen is dat een vroegtijdige indicatie dat de systemen een hogere belasting hebben of een performance probleem aan het ontstaan is.

Azure Dashboard availablity tests

 

De vraag in hoeverre het systeem zwaarder belast is dan anders is direct inzichtelijk te krijgen met het aantal HTTP requests en het aantal server errors.

Azure Dashboard http requests

Op de widget kan je klikken en over een grotere tijdsperiode een grafiek opvragen om een trend te ontdekken in de systeembelasting. De weekend dagen zijn duidelijk af te leiden.

Azure Dashboard http requests per week

De volgende stap is om alerts in te stellen als een bepaalde drempel overschreden wordt. Per e-mail krijg je dan direct een bericht in het geval van anomaliteiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact